RenoLab-C_nl2022-10-03T14:05:39+02:00
Bruwatt
Modul'Air
Prio-Climat
RenoLab-C
WVDM

Partners :   Kenniscentrum WWZ – Buurthuis Bonnevie – VUB – KU Leuven Research and Development – GSL architecten

Meer info’s ?
samenrenoveren

Reno-lab-C

Het project Reno-Lab-C wil inspelen op twee huidige uitdagingen binnen de Brusselse huisvestingsmarkt;

1) een aanpak realiseren voor collectieve renovaties en

2) dit bij particuliere eigenaars/verhuurders die vandaag niet aan renoveren toekomen om redenen zoals betaalbaarheid, administratieve en praktische rompslomp, moeilijke zoektocht naar aannemers, aanbesteding, opvolging etc.

In de historische wijken van Sint-Jans-Molenbeek, waar Buurthuis Bonnevie al 40 jaar actief is, zullen een 80-tal woonscans en een 30-tal diepteanalyses worden uitgevoerd bij particuliere woningen. De KU-Leuven brengt hiervoor, samen met BAST, vanuit hun project RenoseeC in Gent expertise in. Er wordt innoverend geëxperimenteerd hoe een doelgroep, die nu vaak de architect niet betrekt bij het nadenken over hun woning, participeert in een lange termijnvisie op de duurzaamheid van hun woning. Inzicht geven in de energieprestatie en een goed (financieel) plan, zodat er geen lock-in optreedt en de juiste stappen gezet worden naar lage energie en passiefhuisstandaard worden gecombineerd met een geïntegreerd pakket voor collectieve renovatie. Naast de financiële en ecologische voordelen komt het project ook tegemoet aan de grote vraag naar het wegnemen van de zorgen bij mensen die verbouwingen nu vaak in het grijze circuit laten uitvoeren en de verbetering van de gezondheid en het comfort van de woningen. Campus Sint-Lucas Brussel (Faculteit Architectuur) brengt hiervoor visie in over woonkwaliteit en architecturale waarde. Het Kenniscentrum WWZ en Belgian Ageing Studies (VUB) onderzoeken voorstellen tot woningaanpassing en kleinschalige woonzorgconcepten voor ouderen en personen met een beperking. De haalbaarheid van hergebruik van materialen in een geest van circulaire economie wordt door ROTOR onder de loep genomen en Renovassistance zal samen met Community Land Trust mee nadenken hoe nieuwe financieringsvormen in combinatie met sociale verhuur kunnen ontstaan. Architect Guido Stegen (ARSIS) brengt vanuit zijn jarenlange projectervaring expertise in en GS-L architecten zal de renovaties grondig begeleiden, de collectieve aanpak helpt hierbij.

Aan de hand van deze cases in Sint-Jans-Molenbeek zal een draaiboek worden opgesteld dat bij opschaling kan gehanteerd worden door de andere partners van het Netwerk Wonen. Centrum voor Economie en Duurzaam Ondernemen onderzoekt en becijfert hiervoor de winst in energie, milieu en afval en zet deze af tegen de inzet van overheidsmiddelen.

Vier Living Lab renovatie-projecten hebben via experimenten en innovatie op gebouwen en in een samenwerking van aannemers, ontwerpers en onderzoeksinstellingen, naar nieuwe oplossingen gezocht om de uitdaging van renovatie aan te gaan.

In deze compilatie-video’s worden de projecten met proces en resultaten voorgesteld van Modulair (geprefabriceerde renovatie met aandacht voor bewoners tijdens uitvoering), PrioClimat (innovatieve ventilatiesystemen voor een renovatie-context), Reno-Lab C (samenwerkings- en begeleidingsmodellen voor renovatie) en WVDM (innovatieve renovatiestrategieën voor naoorlogs patrimonium).

                                              

Analyse financieringsmodel voor energierenovatie van gebouwen

27-09-2023|

Het rapport biedt een samenvattende beschrijving en diepgaande analyse van elk financieringsmodel voor de energierenovatie van gebouwen. Financieringsmodellen worden geanalyseerd op basis van de meest geschikte doelgroepen en vergeleken met gemeenschappelijke vergelijkingsindicatoren. Een samenvattende tabel [...]

Begeleiding voor de evaluatie van het Brussels patrimonium voor residentiële gebouwen (FR)

12-09-2023|

Dit rapport heeft tot doel objectiveerbare criteria te ontwikkelen voor de beoordeling van de architecturale/erfgoedwaarde van onbeschermde gebouwen in Brussel, met als doel een renovatie-interventie-logica te bevorderen die de specifieke kenmerken en intrinsieke kwaliteiten van [...]

Ga naar de bovenkant