Living Labs Brussels Retrofit_nl2021-03-25T10:53:05+01:00

De energetische renovatie van woningen in Brussel aanmoedigen
Innovatie in de bouwsector stimuleren

Het FEDER project ‘Living Labs Brussels Retrofit’ heeft tot doel de renovatie van Brusselse woningen te bevorderen door het creëren van bevoorrechte ruimtes gewijd aan experimenten en innovatie.  Deze ruimtes, genaamd “Living Labs”, zijn testomgevingen waar multidisciplinaire consortia samenwerken om technologische of organisatorische innovaties te ontwikkelen, te testen en te implementeren die beantwoorden aan de uitdagingen van de energetische renovatie van woningen.  Op lange termijn, moeten deze Living Labs leiden tot innovatieve oplossingen, die op grote schaal kunnen gebruikt worden op de renovatiemarkt in Brussel.

5 Living Labs werden geselecteerd tijdens de oproep van het project dat in september 2016 werd gelanceerd.  Van september 2017 tot december 2021, zal elk van deze projecten werken aan de ontwikkeling van innovatieve processen en haar onderzoek toepassen op een concreet renovatieproject.   U kunt via de website de evolutie, methodologie en resultaten van de Living Labs volgen.  Er worden ook evenementen en workshops georganiseerd om de bouwsector te informeren en te inspireren!

Living Labs

Bruwatt

Modul’Air

Prio-Climat

Reno-lab C

WVDM

Focusthema’s

Nieuws & evenementen

Workshop: Renovatieoplossingen voor ventilatie (26/04)

19-04-2022|

Bij een renovatie is het niet eenvoudig om een ventilatiesysteem te installeren dat conform de norm NBN D 50-001 is. Dankzij het Living Lab onderzoeksproject Prio-Climat werden er enkele innovatieve ventilatieconcepten geïdentificeerd voor renovaties. Kom er alles over te weten tijdens deze workshop. Meer info en inschrijven.

Vergelijkende studie van “cost-optimum” studies in de 3 gewesten van het land

28-03-2022|

Om de zwaarte van de bouw- en renovatievereisten op de juiste manier vast te stellen, heeft Europa van elke lidstaat/regio gevraagd om een ​​optimale kostenstudie uit te voeren. Concreet bestaat een benadering van het type "cost-optimum" (CO) erin te zoeken naar de combinatie van energie-efficiëntiemaatregelen die de laagst mogelijke totale of genivelleerde kosten (CTA of CGA) heeft over een vaste evaluatieperiode (meestal 30 jaar voor de residentiële sector). In [...]

Minimale energieprestatie-eisen invoeren bij renovatie?

17-03-2022|

Veel landen, steden of regio's hebben al eisen gesteld aan energierenovatie, en als het voorstel van de Europese Commissie tot herschikking van de EPB-richtlijn wordt aangenomen, zullen de andere leden van de Europese Unie deze ook moeten overnemen. Het implementeren van renovatie-eisen is geen gemakkelijke taak en roept veel vragen op. De aard van deze vereisten, de ernst ervan en de spreiding in de tijd zijn allemaal beslissende factoren [...]

Banner_FEDER

                                 

Ga naar de bovenkant